Τι είναι το φαινόμενο maskne και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις!

 

Η πανδημία του ιού COVID-19 έχει αλλάξει δραστικά τις συνήθειές μας. Πλέον φοράμε καθημερινά προστατευτική μάσκα, ιδίως όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Ενώ η μάσκα είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση και την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού, δεν παύει να επιβαρύνει το δέρμα μας. Η παρατεταμένη χρήση της μάσκας μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα όπως ερυθρότητα, ερεθισμό και σπυράκια. Εδώ, λοιπόν, θα βρεις τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για να αποφύγεις την ακμή από τη μάσκα και να προστατεύσεις αποτελεσματικά το δέρμα σου.

Τι είναι το φαινόμενο maskne; 

Ο όρος maskne προέρχεται από τη σύνδεση των δύο όρων “μάσκα” και “ακμή”. Υποδηλώνει το σύνολο των δερματικών διαταραχών που σχετίζονται με την παρατεταμένη χρήση της μάσκας. Συνήθως εκδηλώνεται με ερυθρότητα, σπυράκια και ερεθισμούς στα μάγουλα, το πηγούνι, το περίγραμμα των χειλιών και τη μύτη.

Οι επιπτώσεις της χρήσης μάσκας στο πρόσωπο ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Εάν το δέρμα σου είναι λιπαρό, πιθανότατα θα παράγει υπερβολικό σμήγμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σημάδια και σπυράκια. Αν έχεις ξηρό δέρμα, πιθανότατα να γίνει ακόμη ξηρότερο και να χρειαστεί εντατική θρέψη. Τέλος, το ευαίσθητο δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Άλλες πιθανές επιπτώσεις από τη χρήση της μάσκας είναι:

  • δερματίτιδα εξ’ επαφής: κοκκινισμένο και φολιδωτό δέρμα λόγω επαφής με υλικά που προκαλούν αλλεργίες.
  • ερεθιστική δερματίτιδα: φαγούρα στο δέρμα λόγω επαφής με ερεθιστικούς παράγοντες.
  • σμηγματορροϊκό έκζεμα:  αυξημένη παραγωγή σμήγματος και κοκκίνισμα του δέρματος.
  • ροδόχρους ακμή: ερυθρότητα στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο.

Αν παρουσιάσεις κάποιο από αυτά τα δερματικά προβλήματα, συνιστάται πάντα να επικοινωνήσεις με έναν δερματολόγο για να παρέμβει με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Πώς προκαλούνται οι ερεθισμοί από τη μάσκα προστασίας;

Οι δερματικές διαταραχές που μπορεί να προκληθούν οφείλονται σε δύο βασικούς παράγοντες: Τριβή: Το συνεχές τρίψιμο της μάσκας στο δέρμα κάνει το στρώμα του δέρματος πιο ευάλωτο, προκαλώντας ερυθρότητα, ερεθισμό και απολέπιση. Υγρασία: Με τη χρήση της μάσκας, η αναπνοή μας παγιδεύεται, προκαλώντας υπερβολική υγρασία του δέρματος. Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν τη συσσώρευση ιδρώτα και σμήγματος, τα οποία μπορούν να φράξουν τους πόρους και να οδηγήσουν στην εμφάνιση σπυριών, σημαδιών και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και δερματίτιδας.

Τι είδους προστατευτική μάσκα να επιλέξεις για να αποφύγεις την ακμή;

Ο τύπος μάσκας μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ερεθισμού και ερυθρότητας. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μάσκας με διαφορετικά επίπεδα προστασίας. Η χρήση μιας καθαρής μάσκας προσώπου μίας χρήσης είναι πιθανώς η καλύτερη λύση για την αποφυγή πιθανών δερματικών εξανθημάτων. Οι χειρουργικές μάσκες προτιμώνται επειδή αλλάζονται πιο συχνά, μειώνοντας τον κίνδυνο συγκέντρωσης σμήγματος και ρύπων, που ευνοούν την εμφάνιση σπυριών. Οι μάσκες τύπου FFP2 και FFP3 ασκούν μεγαλύτερη πίεση και μπορεί να φράξουν τους πόρους στο πρόσωπο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης βλαβών που προκαλούνται από τρίψιμο και συσσώρευση υγρασίας. Εάν προτιμάς υφασμάτινη μάσκα, ωστόσο, είναι καλό να επιλέξεις μάσκα προστασίας από μετάξι, γιατί είναι λιγότερο επιβαρυντική για το δέρμα και αποτελεί την ιδανική λύση για να αποφύγεις την εμφάνιση ερυθρότητας και σπυριών. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να την πλένεις καθημερινά. Γενικά, οι ειδικοί συνιστούν να αντικαθιστούμε τη μάσκα προστασίας μετά από κάθε χρήση, για την αποφυγή βλάβης του δέρματος, αλλά και για μεγαλύτερη προστασία.

Πώς θεραπεύεται η ακμή από τη μάσκα; 

Για την καταπολέμηση και ανακούφιση των εξανθημάτων που προκαλεί η παρατεταμένη χρήση της μάσκας, προσπάθησε να ακολουθήσεις τις παρακάτω απλές συμβουλές.

Βάλε τη σωστή περιποίηση του δέρματος στην καθημερινότητα σου.

Το πρώτο βήμα είναι να υιοθετήσεις την κατάλληλη ρουτίνα περιποίησης για το δέρμα σου. Μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

  • Αφού αφαιρέσεις τη μάσκα, πλύνε το πρόσωπό σου με ειδικό καθαριστικό ή απλά με νερό (η χρήση του καθαριστικού πολλές φορές είναι αντιπαραγωγική).
  • Χρησιμοποίησε πάντα μια ενυδατική κρέμα, κατά προτίμηση καταπραϋντική (με βάση την αλόη, την καλέντουλα και τη βρώμη) για να ηρεμήσεις τον ερεθισμό και την ερυθρότητα.
  • Επίλεξε μη επιθετικά προϊόντα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένες ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε που μειώνει τις ρωγμές, εξουδετερώνει τη γήρανση και το σχηματισμό ελεύθερων ριζών.
  • Κάνε ήπια απολέπιση μία φορά την εβδομάδα, για να εξαλείψεις τα νεκρά κύτταρα.

Το σωστό μακιγιάζ όταν φοράμε μάσκα.

Μεταξύ των πραγμάτων που έπρεπε να αλλάξουμε με τη χρήση της μάσκας, είναι σίγουρα και η ρουτίνα του μακιγιάζ. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλό να προτιμάς ένα ανάλαφρο και μη επιβαρυντικό μακιγιάζ. Ας μάθουμε λοιπόν πώς να συνεχίσουμε να βαφόμαστε, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία του δέρματός μας.

Ναι ή όχι στο make up;

Το foundation παίζει σημαντικό ρόλο, επειδή μπορεί να φράξει τους πόρους και να διευκολύνει τη συσσώρευση βακτηρίων, που οδηγεί στην εμφάνιση κηλίδων και σπυριών. Έτσι, είναι προτιμότερο να αποφύγεις τη χρήση make up. Αλλά αν δεν μπορείς χωρίς αυτό, διάλεξε μια κρέμα με χρώμα που περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως άλφα λιποϊκό και λυκοπένιο, τα οποία μειώνουν το φορτίο των ελεύθερων ριζών. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε μια κρέμα BB, η οποία προσφέρει ενυδάτωση, κάλυψη και δρα αποτελεσματικά κατά των ατελειών.

Μακιγιάζ χειλιών.

Όσον αφορά τη φροντίδα των χειλιών, είναι αναμφίβολα απαραίτητο να τα διατηρείς ενυδατωμένα και απαλά, εφαρμόζοντας ένα βάλσαμο για τα χείλη πριν το βάλετε στη μάσκα. Στην πραγματικότητα, λόγω του υγρού περιβάλλοντος που δημιουργείται μέσα στη μάσκα, τα χείλη στεγνώνουν πιο εύκολα. Εάν δεν θέλεις να αποχωριστείς το κραγιόν σου, προτίμησε μακράς διαρκείας καθώς είναι πιο ανθεκτικά και transfer-proof. Απόφυγε κρεμώδη ή γυαλιστερά κραγιόν που μπορούν να προκαλέσουν μουτζούρες.

Μακιγιάζ ματιών.

Δεδομένου ότι, όταν φοράμε μάσκα προστασίας, το μόνο μέρος που παραμένει ορατό είναι τα μάτια, γιατί να μην τα τονίσεις όσο καλύτερα μπορείς; Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να κρύψεις τους μαύρους κύκλους με ένα καλό κονσίλερ. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε μολύβι και eyeliner, κατά προτίμηση αδιάβροχα, για να είναι πιο ανθεκτικά στο τρίψιμο. Τέλος, μην παραλείψεις τη μάσκαρα για μεγαλύτερη έμφαση στο βλέμμα.

Διατροφή και ακμή από τη μάσκα.

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων της μάσκας στο δέρμα μας. Επομένως, δώσε προσοχή στις παρακάτω διατροφικές συμβουλές:

  • Μείωσε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που διευκολύνουν την εμφάνιση ακμής.
  • Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ, τηγανητών και γλυκών, που είναι εξίσου επιβλαβή για το δέρμα.
  • Προτίμησε ωμά φρούτα και λαχανικά σε συνδυασμό με λεμόνι ή ελαιόλαδο, που περιέχουν ουσίες (βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά), υπεύθυνες για την αναγέννηση κυττάρων και ιστών.

Θεραπείες προσώπου για να καταπολεμήσεις την ακμή από τη μάσκα.

Για να ελαχιστοποιήσεις τις αρνητικές συνέπειες της μάσκας, είναι επίσης χρήσιμο να δοκιμάσεις στοχευμένες θεραπείες προσώπου. Ας μάθουμε ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές. Βιο-αναζωογονητική θεραπεία προσώπου: Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενυδατική θεραπεία, ικανή να αναζωογονήσει το δέρμα του προσώπου, αποκαθιστώντας την ελαστικότητα και τον τόνο του. Η βιο-αναζωογόνηση του προσώπου γίνεται με μια σειρά μικροενέσεων υαλουρονικού οξέος, αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Συνιστάται αρχικά μία συνεδρία τον μήνα για τους πρώτους 3-4 μήνες. Η θεραπεία πρέπει στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Θεραπεία καθαρισμού δέρματος: Ο καθαρισμός προσώπου απομακρύνει ρύπους, νεκρά κύτταρα, σπυριά και ατέλειες από την επιφάνεια του δέρματος. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, ειδικά για λιπαρό δέρμα με τάση ακμής. Μπορείς να επαναλάβεις τη θεραπεία μία φορά το μήνα. Συμπερασματικά, η ακμή από τη μάσκα δεν είναι ένα μη αναστρέψιμη. Αντίθετα, μπορεί να περιοριστεί ή να αποφευχθεί με απλές αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησης και τη διατροφή μας. Με τη χρήση ενυδατικών και καταπραϋντικών προϊόντων, ελαφρύ μακιγιάζ και συγκεκριμένες θεραπείες προσώπου, το δέρμα σου θα ανακτήσει την υγιή του όψη.

Πηγή:  Uala

0 comments
0 likes
Prev post: Δύο νέα Authentic Beauty Concept πολυχρηστικά προϊόντα!!Next post: Υπάρχει τρόπος να διώξεις την αρνητική ενέργεια από το χώρο σου; Φυσικά και υπάρχει!!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *